08 травня 2024 року в приміщені обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Валентина Отамановського відбувся патріотично-виховний захід «Пам’ятати заради майбутнього», присвячений Дню пам’яті і перемоги, в якому взяли участь учні комунального закладу «Вінницький ліцей № 12» та старше покоління єврейської спільноти м. Вінниця.

Цього року Україна вперше 8-го травня відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Директор Вінницького музею Голокосту Леонід Трахтенберг розповів про історичні події та окупацію Вінницької області німецькими військами з 1941 по 1944 роки.

Також цікавою була розповідь про праведників народів світу. Пам’ятна дата запроваджена  постановою Верховної Ради від 09 лютого 2021 року та відзначається 14 травня як День пам’яті українців, які рятували євреїв у роки Другої світової війни.

Крім того Л. Трахтенберг презентував книгу Тетяни Корсунської «Моє прізвище Бронштейн», яка розповідає про маленького єврейського хлопчика,  що пережив німецьку окупацію в Україні.

Заступник начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної військової адміністрації Алла Ратинська підкреслила важливість збереження пам'яті про трагічні події в житті багатьох народів, що пережили усі жахи воєнних літ під час фашистської окупації та закликала молодь до вивчення історії за ради мирного майбутнього.

На завершення заходу прозвучав вірш Арона Вергелеса «Камні Треблінки». Хвилиною мовчання було вшановано загиблих євреїв у роки Другої світової війни та воїнів ЗСУ, які віддали своє життя збереження територіальної цілісності нашої держави.