Заступник Голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Ігор Лоссовський взяв участь в онлайн-засіданні першого засідання Робочої групи з питань національних меншин, створеної в рамках Керівного комітету Ради Європи з питань недискримінації, розмаїття та інклюзії (CDADI).

Під час зустрічі учасники окреслили коло цілей, яких прагне досягти новостворена Робоча група. Її діяльність буде зосереджена на дослідженні системних проблем, що виникають у сфері захисту прав національних меншин та регіональних мов (або мов меншин) у країнах-членах Ради Європи. Зокрема, буде проаналізовано, як ці держави, а також Комітет CDADI, імплементують Хартію регіональних та міноритарних мов (ХРММ) та Рамкову конвенцію про захист національних меншин (РКНМ). У цьому контексті буде також вивчено передовий досвід країн-членів щодо виконання зобов’язань, взятих ними при ратифікації цих двох важливих міжнародно-правових документів РЄ.

Ігор Лоссовський поінформував учасників зустрічі про хід виконання Україною ХРММ та РКНМ в умовах російсько-української війни. Зокрема, він розповів про стан готовності “П’ятої періодичної доповіді України про виконання Європейської хартії регіональних мов або мов меншин” за період 2021-2023 рр., а також “Проміжної п’ятої періодичної доповіді України про виконання Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин” за 2021-2023 рр.

У відповідь на коментар представниці Угорщини Ігор Лоссовський коротко охарактеризував останній розвиток двостороннього українсько-угорського переговорного процесу з питань забезпечення прав та інтересів національних меншин обох країн. Він окремо зупинився на реформуванні українського законодавства в сфері етнополітики та нацменшин, а також на врахуванні в ньому відповідних рекомендацій угорської сторони. Крім того, він поінформував про два висновки Венеційської комісії РЄ, зроблені минулого року, щодо відповідності українського законодавства в цих сферах міжнародним нормам права та стандартам РЄ.

Під час зустрічі також було обговорено Концептуальний документ щодо цілей, завдань та діяльності Робочої групи. Було визначено формат її подальшої роботи та підкреслено тематичний зв’язок групи з CDADI.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС