Уряд України зробив важливий крок до збереження культурного розмаїття країни, затвердивши постанову “Про затвердження Переліку мов національних меншин (спільнот) та корінних народів України, яким загрожує зникнення”. Цей документ є ключовим етапом в імплементації Закону України “Про національні меншини (спільноти) України”.

Збереження мовної самобутності:

Основною метою затвердженої постанови є збереження та розвиток мов національних меншин (спільнот) та корінних народів України, які перебувають під загрозою зникнення. Це відповідає статті 11 Конституції України, яка зобов’язує державу сприяти розвиткові мовної самобутності всіх корінних народів і національних меншин.

Державна підтримка:

Відповідно до законодавства, державна політика у сфері національних меншин (спільнот) має на меті надання державної підтримки мовам, яким загрожує зникнення. Перелік таких мов затверджується Кабінетом Міністрів України на основі міжнародних стандартів.

Унікальні мови:

Україна має багату мовну спадщину, яка включає унікальні мови корінних народів: кримськотатарську, караїмську, кримчацьку. На її території також зародилися урумська та румейська мови надазовських греків.

Науковий підхід:

Перелік мов національних меншин (спільнот) та корінних народів України ґрунтується на науково обґрунтованих пропозиціях Національної академії наук України. До нього також включено мови, яким загрожує зникнення згідно з міжнародними стандартами, зокрема висновками ЮНЕСКО.

Перелік мов:

До переліку мов, яким загрожує зникнення в Україні, увійшли:
Білоруська
Гагаузька
Ромська
Їдиш
Кримськотатарська
Караїмська
Кримчацька
Урумська
Румейська

Важливий крок:

Затвердження цього переліку є важливим кроком до збереження мовного та культурного розмаїття України. Це свідчить про прагнення держави захищати права та самобутність всіх своїх громадян, незалежно від їхньої етнічної приналежності.

         Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС.