У Києві відбулася Міжнародна конференція “Гуманітарна дипломатія в умовах війни в Україні”, організована Посольством Суверенного Мальтійського Ордену в Україні. Учасники заходу обговорили шляхи співпраці в гуманітарній сфері в умовах російської агресії та роль Церков у цій сфері дипломатичних відносин, освітню дипломатію під час війни, корпоративну соціальну відповідальність і діяльність Мальтійської служби допомоги в Україні.

Надзвичайний і Повноважний Посол Суверенного Мальтійського Ордену в Україні Антоніо Газзанті Пульєзе ді Котроне у вітальному слові наголосив, що Суверенний Мальтійський Орден відіграє важливу роль в Україні, де здійснює гуманітарну місію з 1991 року. «Ця діяльність значно активізувалася з початком війни із залученням всіх структур Ордену в країні та поза її межами. Перед нами стоять непрості виклики, але ще раз хочу наголосити, що завдяки ефективній координації зусиль усіх структур ми зможемо разом їх подолати».

У конференції взяли участь представники органів державної влади, іноземного дипломатичного корпусу, делегати міжнародних організацій — Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Вісвальдас Кульбокас.

У межах конференції з доповіддю виступив, перший заступник Голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктор Войналович. У своєму виступі він окреслив ключові аспекти релігійної свободи в Україні, а також виклики та загрози, з якими вона стикається внаслідок російської агресії. Він підкреслив, що за роки незалежності в країні сформувалася унікальна система поліконфесійності, де різні релігії співіснують мирно. Проте війна, розпочата Росією у 2014 році, призвела до серйозних порушень релігійних прав та свобод українців. На тимчасово окупованих територіях спостерігається цілеспрямоване руйнування релігійних інституцій, переслідування священників та вірян, примусова зміна юрисдикції релігійних громад.

«Таким чином, релігійна свобода перестає існувати там, де ступає чобіт російського завойовника. Там, де діє російських окупаційний режим настає простір суцільної несвободи, – наголосив Віктор Войналович.- За таких обставин, як держава, так і релігійні організації вимушені віднаходити нові форми спільнодії організації духовного спротиву агресору. Війна в Україні продемонструвала не лише стійкість українського народу, але й єдність його релігійних громад. Об’єднавшись перед лицем спільного ворога, вони не лише зберегли вірність своїм цінностям, але й стали рушійною силою гуманітарної та дипломатичної протидії агресії».

Лише упродовж 2022 – 2024 років Всеукраїнською Радою Церков і Релігійних організацій було оприлюднено та донесено до світової громадськості близько 40 звернень, заяв, закликів до справедливого миру, визнання геноцидного характеру російської агресії та її засудження, забезпечення гуманітарних коридорів, повернення полонених тощо.

За перше півріччя 2024 року ВРЦіРО проведено зустріч з американським фондом “Разом”, з послами країн G7, адвокаційні візити до Бразилії та США, зустрічі з керівництвом Всесвітньої Лютеранської Федерації, Конференції Європейських Церков, з духовним главою Церкви Англії архієпископом Кентерберійським.
Заступник Голови ДЕСС висловив вдячність Суверенному Мальтійському Ордену за його значний внесок у гуманітарну допомогу Україні.

Він також наголосив на важливості консолідації зусиль держави та релігійних організацій для захисту релігійної свободи та духовної єдності українського народу.

Важливо, щоб світ не лише засудив злочини російського режиму, але й надав Україні всебічну підтримку у захисті релігійної свободи та побудові мирного майбутнього.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС.