Не лише зброєю, але й силою духу здобувається перемога. У цій боротьбі неабияку роль відіграють капелани – духовні наставники, які підтримують воїнів на шляху до Перемоги. Сьогодні, 5 липня, у Софійському соборі відбувся вже шостий випуск капеланів, які пройшли курс підвищення кваліфікації.

30 священнослужителів різних конфесій протягом восьми тижнів опановували знання та навички, необхідні для виконання їхньої місії у Центрі підготовки військових капеланів Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Їхнє покликання – бути поруч з українськими захисниками, даруючи їм духовну підтримку, надихаючи та нагадуючи про цінність людяності навіть у жорстоких умовах війни.

Під час урочистої церемонії представники різних релігійних організацій благословили випускників, а самі капелани проголосили Кодекс військового капелана та помолилися за Україну.

Отримавши сертифікати та відзнаки, капелани вирушать до своїх підрозділів, аби нести слово віри та підтримки українським воїнам. Їхня місія – бути духовними наставниками та надійною опорою, даруючи надію та віру у Перемогу.

Під час урочистостей начальник відділу співпраці з релігійними спільнотами Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Вʼячеслав Горшков зазначив: «Гасло капеланів – “Бути поруч”. Капелану має бути поруч з військовими, щоб підтримувати їх. Якість цієї підтримки напряму залежить від здатності капелана бути в єдності з Богом, в покорі Йому. Лише тоді він сам буде наповнюватись силою, вірою, надією та любов’ю. Капелани представляють різні релігійні традиції, але у всіх цих традиціях одним з основних привітань/побажань є побажання миру: Мир вам, Салам алейкум, Шалом. Капелан ‒ має допомогти нашим захисникам мати Божий мир в серці навіть в найекстримальніших умовах. Це важливо, бо чим більше миру буде в серці наших захисників, тим скоріше настане Перемога і мир для всієї України.»

Випускники курсу вже найближчим часом вирушать до своїх підрозділів, де на них чекають нові виклики й нові звершення. Їхня духовна сила, мудрість та щира віра стануть необхідною опорою для українських воїнів на шляху до Перемоги.

Ми віримо в наших капеланів та дякуємо їм за їхню самовіддану працю!

 

Світлини: Національний заповідник «Софія Київська»

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС