10-11 липня 2024 року у Києві відбулась конференція-діалог «ЗАХИСТ ПРАВ НАЦІОНАЛЬНИХ СПЛЬНОТ УКРАЇНИ В ЄВРОПЕЙСЬКІЙ ПЕРСПЕКТИВІ», яка організована офісом Ради Європи в Україні та Радою національних спільнот в Україні.

Даний захід проведено для керівників Всеукраїнських неурядових організацій національних спільнот (меншин) та корінних народів, які мали можливість поставити питання представникам Центральних органів державної виконавчої влади України, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, Народним депутатам України тощо.

У конференції взяли участь Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, заступник Голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Ігор Лоссовський, Народний депутат України Павло Фролов, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, менеджерка проєктів офісу Ради Європи в Україні Земфіра Кондур та представниця Урядового офісу європейської та євроатлантичної інтеграції Леся Антонюк.

Від Всеукраїнських неурядових організацій національних спільнот (меншин) та корінних народів  взяли участь:

Ашот Аванесян  - голова національного конгресу вірмен України;

Ровшан Тагієв – голова Асамблеї національностей України;

Степан Махсма – голова Федерації грецьких товариств України;

Інеш Кдирова – голова творчої спілки «Асоціація діячів етнічного митецтва»;

Олена Арабаджи – голова правління ГО «Спілка караїмів України»;

Емір Валєєв – голова правління ГО «Всеукраїнська асамблея татар»;

Людмила Чижевська – голова громадської спілки «Чеська наіональна рада України»;

Юлія Кондур – президентка МБО «Чіріклі»;

Володимир Лейсле – голова Ради німців України;

Мерабі Нарсіа – голова ГО «Вінницька обласна грузинська громада «Арго».

Під час заходу обговорювались питання про імплементацію законодавства України «Про національні меншини (спільноти) України», Державну цільову національно-культурну програму «Єдність у розмаїтті» та інших відповідних законодавчих документів і політик.

Механізми реалізації Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» на регіональному рівні представив начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної (військової) адміністрації Ігор Салецький.