Голова ДЕСС Віктор Єленський та його заступник Ігор Лоссовський за запрошенням Верховного Комісара ОБСЄ з питань національних меншин (ВКНМ) взяли участь у засіданнях Міжінституційного круглого столу «Консультативні механізми для інтеграції багатонаціональних суспільств», які проводилися на базі офісу ВКНМ в Гаазі, Нідерланди.

У заході взяли участь близько 20 керівників державних інституцій країн-учасниць ОБСЄ, які опікуються питаннями етнополітики та національних меншин. Зокрема, були присутні представники Балканських та Центрально-Азійських країн, Румунії, Угорщини та Молдови, Фінляндії, Монголії та інших. До обговорення долучилася також команда експертів та фахівців Офісу ВКНМ.

Під час інтенсивних фахових дискусій керівники відповідних інституцій країн-учасниць ОБСЄ обмінялися досвідом щодо функціонування систем захисту та забезпечення прав національних меншин у своїх країнах. Вони поділилися інформацією про існуючі норми та законодавства, практичну реалізацію сформованих законодавчих баз та існуючі проблеми.

Керівники ДЕСС детально розповіли учасникам зустрічі про актуальну діяльність служби, розроблену минулого року нову законодавчу базу та підзаконні нормативно-правові акти у сфері етнополітики. Вони підкреслили, що ці документи відповідають нормам та законодавчим актам Європейського Союзу та Ради Європи.

Також було проінформовано про перебіг консультативного процесу, що відбувся між Україною та правовими міжнародними організаціями в зазначених сферах, зокрема Європейською Комісією з демократії через право (Венеційська Комісія), міжнародними фаховими експертами та численними представниками громадських організацій національних меншин.

Проведені зустрічі дозволили представникам України обмінятися знаннями щодо кращих законодавчих баз, досвідом та практиками країн Європи щодо забезпечення прав і інтересів національних меншин. Такий фаховий обмін уявляється вельми корисним та продуктивним, адже він створює умови та кращі можливості для належного забезпечення прав національних меншин та корінних народів в Україні.

 

         Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС.