Сьогодні, 10 липня 2024 року, відбулося перше засідання Міжвідомчої робочої групи з питань координації виконання Стратегії сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року. Її очолив Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов. Він підкреслив, що Україна активно впроваджує політику інтеграції ромів, щоб відповідати європейським стандартам та рухатися до членства в ЄС. Цей процес ґрунтується на принципах рівності, інклюзії та широкій участі. Україна вже вжила цілу низку важливих заходів у цьому напрямку:

  • Прийнято Закон “Про національні меншини (спільноти) України”, а також два закони, що вносять зміни до нього, а також низку інших законів. Цей закон цілком відповідає нормам та вимогам ЄС, забезпечує захист національних меншин та відповідає їх нагальним інтересам.
  • На виконання цього закону розроблено та затверджено Урядом України понад десять підзаконних нормативно-правових актів.
  • Ухвалено Закон “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні”.
  • Розроблено Стратегію сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року та План заходів на 2024–2025 роки з її реалізації.
  • Створено Міжвідомчу робочу групу для координації цих зусиль.

Заступник Голови ДЕСС Ігор Лоссовський поінформував про хід виконання Плану заходів на 2024-2025 роки з реалізації Ромської Стратегії. Він окреслив низку проведених заходів, спрямованих на реалізацію прав і можливостей ромів в Україні.

Також Ігор Лоссовський розповів про зусилля ДЕСС на міжнародних майданчиках щодо донесення правдивої інформації про становище ромської національної меншини в умовах повномасштабної військової агресії Росії проти України. Доповів про підсумки соціологічних досліджень щодо стану та активності ромської національної спільноти України під час війни, які проводились нещодавно в Україні Європейською Ромською Фундацією.

Важливою темою засідання стало вшанування пам’яті жертв геноциду ромів. Голова ДЕСС Віктор Єленський представив план заходів до Міжнародного дня голокосту ромів – 80-річчя так званої “циганської ночі” в Аушвіц-Біркенау, яка забрала життя майже трьох тисяч ромів. До роковин планується низка заходів, як на національному, так і на міжнародному рівні, зокрема:

  • Проведення пам’ятних заходів на території Національного історико-меморіального комплексу “Бабин Яр”.
  • Участь представників ромської національної меншини, влади, міжнародних організацій, науковців, релігійних діячів у вшануванні пам’яті жертв геноциду ромів на міжнародному рівні.
  • Медійне вшанування: проведення круглого столу, висвітлення інформації в ЗМІ, розміщення «палаючої свічки» на телеканалах.
  • Заходи в регіонах України.
  • Сприяння проведенню поминальних панахид за жертвами геноциду ромів у роки Другої світової війни церквами різних конфесій України.

Важливо, щоб до цих зусиль долучилися всі: держава, громадськість, міжнародні організації. Україна робить все можливе, щоб наші роми відчували себе повноправними членами суспільства, а трагічні події геноциду ромів часів Другої Світової Війни ніколи не були забуті.

 

         Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС.