Значні зміни в ідентичності громадян України, зростання патріотизму, європейської ідентичності, віддалення від радянських та російських впливів, українці обирають свободу та демократію. Центр Разумкова за підтримки Державної служби України з етнополітики та свободи совісті провів соціологічне опитування в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», фінансованої USAID та здійснюваної Pact в Україні. Опитування охопило 2016 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, де не ведуться бойові дії.

Понад 90% українців пишаються своїм громадянством.

Про це на пресконференції в Укрінформі під час презентації результатів соціологічного опитування повідомив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко.

“За даними останнього опитування, 91% респондентів відповіли, що дуже або скоріше пишаються українським громадянством. У 2015 році таких було менше – 68%, ще менше було у 2010 і 2000 роках – по 62%. Пишаються українським громадянством 95% жителів західного регіону, 93% жителів центрального регіону, 92% жителів південного регіону і 83% жителів східного регіону” – сказав Міщенко.

Етнічна ідентичність: 95% опитаних вважають себе етнічними українцями, 2% – росіянами, 2% – іншими етносами. Частка тих, хто відчуває приналежність лише до однієї національності, зросла до 84% у 2024 році (з 74% у 2017 році).

Підтримка демократичних цінностей: 61% опитаних вважають демократію найбільш бажаним типом державного устрою для України. Підтримка демократичних цінностей виражена більшою мірою, ніж у 2021р., тобто до початку повномасштабної війни. 47% українців, обираючи між свободою та матеріальними достатком, віддають перевагу свободі (і лише 24% ˗ матеріальному достатку).

Орієнтованість на майбутнє: 67% респондентів вірять, що найкращі часи для України ще попереду. Значно зросла впевненість у можливостях для майбутніх поколінь отримати освіту, роботу та інші соціальні послуги.

Культурна ідентичність: 76% респондентів відносять себе до української культурної традиції, що є значним зростанням порівняно з 2006 роком (56%). Частка тих, хто відносить себе до російської культурної традиції, знизилася з 11% до 0,5%.

Мовна ідентичність: 78% опитаних називають українську мову рідною, а 70,5% говорять українською вдома. Частка тих, хто говорить вдома російською, зменшилася до 11% у 2024 році.

Європейська ідентичність: 49% респондентів відчувають себе європейцями, що є зростанням порівняно з 2021 роком (41%).

Ставлення до росії та радянського союзу: 78% респондентів асоціюють росію з відсталістю та регресом. 69% вважають розвал СРСР закономірною і прогресивною подією.

«Дослідження показує значне зростання частки громадян, які пишаються своїм українським громадянством, що є індикатором зростання національної свідомості та єдності в суспільстві. Це особливо важливо в умовах зовнішньої загрози та внутрішніх викликів, – зазначив Вячеслав Горшков, начальник відділу у справах релігії ДЕСС. – Опитування свідчить, що патерналізм не властивий українцям. Вони більш відповідально ставляться до своєї ролі в суспільстві, цінують свободу, що означає їх готовність за наявності умов цієї свободи у повній мірі себе реалізувати. Це не сподівання, що держава все надасть, а віра в те, що ми самі можемо покращити своє життя і розбудувати ту країну, про яку мріємо».

Дослідження «Ідентичність громадян України: тенденції змін», проведене соціологічною службою Центру Разумкова, має величезне значення для розуміння сучасних процесів ідентифікації українців, особливо в контексті триваючої російської агресії, поточних тенденцій у суспільстві, оцінки ефективності державної політики та формування стратегії розвитку держави.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС.