Сьогодні в Києві розпочав роботу Всеукраїнський науково-практичний форум: «Греки України: збереження ідентичності в умовах російської агресії. Суспільно-політичний, історико-культурний і мовний аспекти». Захід ініціювала Державна служба України з етнополітики у співпраці з Федерацією грецьких товариств України та Маріупольським державним університетом. Учасники форуму, серед яких були представники грецьких товариств, державних інституцій, міжнародних організацій та наукових кіл, об’єдналися спільним бажанням зберегти багатовікову історію та культуру греків України. Особливу увагу було приділено проблемам, з якими стикаються греки, що проживають на тимчасово окупованих територіях.

Перед початком форуму учасники відвідали молебень у Михайлівському Золотоверхому соборі, який проводився грецькою мовою. Після цього вони ознайомилися з виставкою творів членів громадської організації “Ліга грецьких митців “ГАЛАТЕЯ” (Федерація грецьких товариств України) «СВОБОДА – НАША РЕЛІГІЯ». Виставку презентувала голова організації Галина Чумак.

Захід відкрив Голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський. Він підкреслив нерозривний зв’язок між Україною та грецьким світом, зазначивши, що збереження ідентичності понад 100 тисяч етнічних греків, які проживають в Україні, є одним з пріоритетних завдань держави. Особливу увагу було приділено проблемі збереження ідентичності греків, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов зазначив, що частина громад Приазов’я живе в умовах війни ще з 2014 року, і підкреслив важливість збереження мовних та культурних традицій греків, зокрема, урумської та румейської мов: “Важливо, аби місцеві греки мали можливість зберегти свої мови. А переселенці з окупованих територій – повноцінно інтегруватися у тих громадах, куди вони переїхали”. Олег Немчінов також висловив стурбованість ситуацією в Приазов’ї: “Для держави важливо, щоб навіть в умовах окупації більшості населених пунктів Приазов’я ми зберегли румейську і урумську мови і щоб ці люди ідентифікували себе греками…”.

Представники міжнародних організацій, зокрема Халвард Горсет, голова антидискримінаційного Департаменту Ради Європи та Елеонора Лотті, старша радниця голови Офісу Верховного комісара національних меншин ОБСЄ, також висловили свою підтримку грецькій громаді України та наголосили на важливості захисту прав національних меншин в умовах військових дій та тих кроках, які уже реалізовані нашою державою щодо захисту прав національних меншин (спільнот) та зокрема в межах реалізації рекомендацій Єврокомісії.

Маноліс Андрулакіс, заступник голови дипломатичної Місії Грецікої Республіки в Україні, підкреслив готовність до співпраці з грецькими громадами України, а представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександр Осіпов нагадав про трагічну долю Маріуполя, де до війни проживали понад 20 тисяч греків.

Голова Федерації грецьких товариств України Степан Махсма розповів про скорочення кількості грецьких громадських організацій з 96 до 33 через війну. Однак він підкреслив, що завдання форуму — зберегти грецький дух, культуру та традиції греків Приазов’я.

Форум продовжив роботу у форматі панельних дискусій, де обговорювалися історичні, мовні та культурні аспекти життя греків в Україні, їхній внесок у боротьбу проти російської агресії та роль міжнародних організацій у вирішенні проблем цієї національної меншини.

 

Фото та текст: офіційний сайт ДЕСС.