Організатором заходу виступив  голова Ради національних спільнот України, заслужений діяч культури України – Аванесян Ашот Дадікоєвич, модератор проекту – заступник голови Ради національних спільнот України – Корецький Микола Христофорович

Під час форуму вперше відбулось пряме включення та телеефір з представниками національних спільнот України, а також з представниками української діаспори з країн Євросоюзу (Польща, Чехія, Угорщина, Греція, Німеччина, Латвія, Литва, Естонія та ін.).

Вінницьку область в телевізійній студії «Українського народного телебачення» представляв: Ігор Салецький – начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації.

Міні студію в Центрі національних культур Вінниччини представляли: заступник начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації - голова громадської організації спілки поляків Вінниччини Алла Ратинська, заступник голови громадської організації «Рада національних товариств Вінниччини» - голова Вінницької обласної грузинської громади «Арго» - Мерабі Нарсіа та голова Вінницької міської організації «Рома Поділля» - Володимир Григориченко, голова Постійної комісії Вінницької обласної Ради з питань освіти, культури, сім’ї та молоді, спорту і туризму, духовності та історичної спадщини - Людмила Станіславенко.

Презентуючи Вінницьку область Алла Ратинська розповіла про досвід взаємодії національних спільнот з державними органами влади.

Зокрема, вона зазначила, що  завдяки  підтримці органів державної  влади Вінниччини та  впровадженню Програми підтримки діяльності національно-культурних товариств області та забезпечення міжконфесійної злагоди і духовно-морального розвитку Вінниччини на період 2016-2020 роки у минулому році створено Центр національних культур Вінниччини, який став своєрідною платформою для вирішення соціально-важливих питань наших національних спільнот. І саме завдяки двосторонньому діалогу ми забезпечуємо злагоду і міжнаціональний спокій на території Вінницької області.

Ігор Салецький, виступаючи модератором третьої дискусійної панелі щодо взаємодії з українською діаспорою в Європейських країнах, представив новий пріоритетний напрямок роботи по створенню Центру закордонного українства у Вінницькій області, який за його словами, розпочав  досить ефективно розвиватися в рамках Державної програми співпраці із закордонними українцями на 2017-2020 роки.

Адже, по суті, українська діаспора, є своєрідним «народним дипломатом» у формуванні міжнародного іміджу та суспільної думки про Україну.

Учасниками заходу високо оцінено роботу, яка проводиться у Винницькій області, та виражено свою готовність до співпраці.

Для довідки:

На даний час підписано угоду про співробітництво у культурній, освітній, інформаційній та інших сферах життя між ГО «Рада національних товариств Вінниччини» та 

  • «Об’єднанням українських товариств Латвії».
  • Громадським об’єднанням «Центр української культури «Січ» Республіка Білорусь;
  • Німецько-українським інформаційно-культурним центром;
  • Грузинсько-українським культурно-просвітницькою спілкою «Єдність»;
  • Громадською організацією «Друзі України в Ізраїлі»;
  • «Християнським товариством українців в Італії»;
  • «Асоціацією українців регіону Мурсія» (Королівство Іспанія).

 

Налагоджена співпраця з:

  • Союзом Українців в Румунії;
  • Українською спілкою в Анкарі (Туреччини);
  • Українським товариством Солідарність в Стамбулі;
  • ГО української культури та солідарності в Мармарисі (Туреччина)