Відкриття виставки надано голові Всеукраїнського товариства німців «Відергебурт» Володимиру Піньковському, який розповів про значну роль німців у ремісницькому і землеробському житті України ХІХ століття та провів екскурс перебування і проживання німців по регіонам Закарпаття, Причорномор’я та Волині.

Цікавою була розповідь голови громадської організації «Вінницьке національно-культурне товариство «Відергебурт» Зінаїди Ільницької, яка розповіла про життя та діяльність німецької спільноти на Поділлі та депортацію німців після Другої світової війни.

Заступник начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Алла Ратинська зазначила про важливість таких проектів, які розповідають про історію національної спільноти, та подякувала за плідну співпрацю з керівництвом обласного краєзнавчого музею за люб’язно наданий зал для представлення таких заходів.

Виставку відвідали представники грузинської, єврейської та польської громад Вінниччини.

Науково-історичний проект реалізовано за ініціативою Ради німців України та фінансової підтримки Федерального міністерства внутрішніх справ Німеччини через Благодійний Фонд «Товариство Розвитку» та презентовано широкому загалу глядачів, який систематизує історичну інформацію про німців України.

Німецький історик – доктор Альфред Айсфельд, є автором концепції, текстів та експертом з історії і культури німців у Російській імперії, Радянському Союзі та країнах СНД, а також автором численних наукових праць.