Конференція була організована управлінням у справах релігій і національностей Вінницької обласної державної адміністрації спільно із обласною Радою церков та релігійних організацій і Радою національно-культурних товариств Вінниччини.

Участь у конференції  взяли відомі вінницькі історики, краєзнавці, представники духовенства та національних спільнот, зокрема, кандидат історичних наук, професор, завідувач кафедри історії та культури України факультету ІЕП ВДПУ ім. М.Коцюбинського -  Ольга Коляструк, кандидат історичних наук, історик, архівіст, краєзнавець, заслужений працівник культури - Фаїна Винокурова, доктор історичних наук, професор кафедри журналістики, реклам та зв’язків  із ВДПУ ім. М. Коцюбинського - Сергій Гальчак,  кандидат історичних наук - Анатолій Лисий, студент Київської православної богословської академії УПЦ КП - Михайло Кушнір, настоятель костелу Пресвятої  Діви Марії Ангельської у м. Вінниці РКЦ – Костянтин Морозов, голова історичного відділу Вінницького об’єднання євангельських християн-баптистів - Олександр Козубовський, керівник історичного відділу Вінницької єпархії Української православної церкви – Назарій Давидовський,  історик-краєзнавець - Анатолій Сварчевський.

Окрім того, своє дослідження на тему  «Столітня історія державно-церковних відносин: від тоталітаризму до партнерства» презентував директор Департаменту релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш.

В вступному слові начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький наголосив, що протягом поточного року в області спільно з релігійними організаціями та національними спільнотами відбулося ряд заходів присвячених 100-літтю подій 1917 року. За його словами, - «заключним етапом цілої низки заходів, є сьогоднішня конференція, яка покликана вкотре нагадати про сумні уроки історії. Адже йдеться про величезний історично-цивілізаційний злам, який покалічив долі не тільки десятків мільйонів людей, а й цілих країн, серед яких Україна постраждала чи не найбільше. Саме Жовтнева революція запрограмувала наші подальші національні катастрофи – геноцид, голодомори, депортації, масові репресії та ін.

Якщо ми не відродимо нашу історичну пам'ять, не усвідомимо трагедії, яка з нами сталося та, які причини наших поразок, ми не зможемо усунути загрози її повторення» - наголосив Ігор Салецький.