У вступному слові начальник управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ігор Салецький зазначив: «у 2017 році Президент України підписав Указ про відзначення 1030-річчя Хрещення Київської Русі-України. Останнім часом спостерігається така тенденція, що щороку ми на загальнодержавному рівні відзначаємо церковно-державні свята. Два роки тому відбувся захід, присвячений 125-річчю з дня народження патріарха УГКЦ Йосипа Сліпого, минулого року – 500-річчя Реформації. В поточному році ми відзначаємо 1030-річчя хрещення Київської Русі-України». Тиждень тому відбулося перше засідання Обласного організаційного комітету з підготовки та відзначення 1030-річчя хрещення Київської Русі-України на Вінниччині. «Усі заходи будуть проведені спільно з органами державної влади. Зокрема, заплановано провести спільну з ювілейну академію, присвячену ювілейній даті. Крім цього, для вінничан будуть запропоновані нові маршрути до духовних святинь Вінниччини, а також тур для журналістів по визначних сакральних  памятках  місцевого та національного значення».

 В ході прес-конференції представники релігійних організацій надали інформацію щодо заходів, які відбуватимуться спільними зусиллями та конфесійно.

Зокрема секретар Вінницької єпархії УПЦ Владислав Демченко зауважив, що в рамках відзначення загальнодержавного ювілею  відбудеться фестиваль «Голоси Вінницьких храмів»,  що надасть можливість вінничанам «почути голоси церков різних конфесій у вигляді концертів духовної музики, які проходитимуть щонеділі почергово у вінницьких храмах». УПЦ також готує виставку фото православних храмів Вінниччини ХХ ст., частина з яких, нажаль, нині зруйнована, а частина – отримала нове відродження.

У свою чергу,  представник релігійних організацій РКЦ Костянтин Морозов зазначив, що з нагоди відзначення 1030 –річчя Хрещення Київської Русі-України зусиллям релігійних громад РКЦ  заплановано провести  25-й ювілейний Міжнародний органний фестиваль. Крім цього, отець повідомив, що цьогоріч   для любителів історії та культури окрім екскурсій підвалами монастиря капуцинів  запланована новинка – виставка вітражів у підземеллях.

Під час прес-конференції єпископ Вінницького обласного управління об’єднаної церкви ХВЄ Михайло Якобчук проінформував, що з нагоди ювілею,  Церкви ХВЄ  проведуть 15 липня о 10-й годині ранку в Парку дружби народів м. Вінниці на озері – відкрите водне  хрещення.

У свою чергу, голова Вінницького об’єднання Української Церкви ХВЄ Василь Любчак зазначив, що віряни церкви візьмуть участь у водному хрещенні у м.Києві.  Релігійними громадами ХВЄ заплановано 1 липня на Дніпрі провести на честь ювілею  відкрите водне хрещення 1030 осіб.

Підсумовуючи прес-конференцію, Ігор Салецький зазначив, що «дана подія має велике значення для розбудови нашої держави та суспільства вцілому, тому органи державної влади та релігійні організації Вінниччини спільно вживатимуть усіх заходів, щоб дане свято в області відбулося на високому рівні».