Меморандум про співпрацю було підписано між Громадською спілкою «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України», Департаментом агропромислового розвитку Вінницької ОВА, Департаментом міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОВА та громадською спілкою «Міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер».

Метою даного Меморандуму є встановлення постійного та ефективного партнерства, спрямованого на здійснення спільної діяльності з популяризації та розвитку коноплярства на Вінниччині.

Під час підписання даного Меморандуму були присутні представники аграрного бізнесу та їх об’єднань Вінниччини, які зацікавлені в пошуку нових шляхів для підвищення прибутковості свого бізнесу.

В поточному році перші площі технічних конопель вже засіяні на Вінниччині. Про особливості посіву та збирання цієї культури, переваги в реалізації та переробці, ліквідність та рентабельність обговорили учасники заходу.

Коноплі — це культура з довгим ланцюгом доданої вартості. Вона вигідна тому, що при переробці використовуються всі її складові частини: стебла, листя, костриці, насіння і навіть коріння.

16.08.2024 року вступає в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) для використання у навчальних цілях, освітній, науковій та науково-технічній діяльності, виробництва наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських засобів з метою розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування», яким змінюються підходи до контролю за вирощуванням технічної коноплі. 

Цей Закон дасть поштовх для реалізації величезного потенціалу вирощування цієї рослини в Україні та на Вінниччині.