05 березня 2025 року за ініціативи Департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА, на базі Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН проведено нараду-семінар «Проблеми та перспективи розвитку галузі свинарства.
Нарада розрахована на суб’єктів господарювання, які вже займаються вирощуванням свиней, та для тих хто планує це робити.
Під час заходу проаналізували стан справ у свинарстві, обговорили проблеми та намітити шляхи подальшого розвитку галузі.
В якості спікерів були представники Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, Департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА, Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, наукові співробітники Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, представники асоціації «Свинарі України», комерційні структури.
Про основні тенденції розвитку галузі свинарства Вінницької області проінформував директор Департаменту Олег Сідоров.
«Галузь свинарства останнім часом розвивається імпульсивно, хоча і є стратегічно важливою у забезпеченні населення продуктами харчування», - відзначив він.
«Якщо аналізувати до минулого року, то кількість поголів’я свиней на початок поточного року зменшилась на 3 тисячі голів, або на 2%.
В той же час в сільськогосподарських підприємствах чисельність зросла – на 3,6 %, в домогосподарствах населення – зменшилась на 5,6%.
Тобто, питома вага свинини, яка вирощується на промисловій основі збільшується.
Тенденції щодо зменшення поголів’я свиней в домогосподарствах населення продовжуються.
На це впливають ряд чинників: демографічна ситуація на селі, запровадження обмежень щодо забою тварин, поширення інфекційних захворювань, тощо».
Серед інших питань, які були розглянуті під час наради-семінару: вирішення проблеми африканської чуми свиней на території господарств Вінницької області, законодавчі вимоги щодо ведення свинарства суб’єктам господарювання, вплив на довкілля діяльності підприємств з вирощування свиней, проблематика та стан свинарства в Україні, сучасні технології ефективного ведення свинарства, ефективність використання кормових добавок в годівлі свиней.
Як організувати виробництво м’яса свинини в сімейних фермах розповів завідуючий відділом заготівлі, моніторингу, зберігання та якості і безпечності сировини та кормів Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, доктор сільськогосподарських наук, професор Анатолій Гуцол, який проводив свій виступ безпосередньо з модульної ферми, яка розташована в господарстві Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН.