ЯКИЙ РИЗИК

Мільйони людей продовжують тікати від війни в Україні в пошуках безпеки, їжі та притулку. 90% з них – жінки та діти.

На жаль, коли вони залишають Україну, небезпека на цьому не закінчується. Люди, які виїжджають з України, стають цілями злочинних організацій. Вони ризикують піддатися сексуальній експлуатації або примусовій праці, коли пересуваються через країни транзиту або шукають роботу чи житло в приймаючих країнах.

Під загрозу торгівлі людьми потрапляє кожна людина, незалежно від соціального статусу, освіти, віку чи статі.

Надаємо українцям важливу інформацію про те, як вони можуть «бути в безпеці» та помічати попереджувальні знаки торговців людьми, мінімізувати ризики та отримати допомогу.

 

ТРИ КРОКИ, ЩОБ БУТИ ОБІЗНАНИМ І ЗАЛИШАТИСЯ В БЕЗПЕЦІ

 

  1. ПОМІЧАЙТЕ ЗНАКИ ПОПЕРЕДЖЕННЯ

Торгівці людьми можуть використовувати різноманітні тактики, включаючи використання жінок або інших «довірених осіб» для початкового контакту та вербування. Кожен може стати жертвою торгівлі людьми.

Ви можете опинитися під загрозою стати жертвою торгівлі людьми, якщо людина, з якою ви перебуваєте або розмовляєте:

  • Пропонує роботу з нереально високою зарплатою або домовленість, яка виглядає занадто гарною, щоб бути правдою.
  • Домовляється про зустріч наодинці.
  • Пропонує вам гроші.
  • Звертається до вас у непроханий спосіб, наприклад із пропозицією працевлаштування, транспортування чи іншої допомоги.
  • Вилучив або затримує ваш паспорт чи інші документи, що посвідчують особу, та/або ваш телефон/ноутбук.
  • Примушує вас виконувати роботу, послуги чи секс без вашої згоди та/або використовує психологічний тиск і маніпуляції для отримання вашої згоди. 
  • Контролює вашу здатність вільно пересуватися або змушує вас жити чи вчиняти дії без вашої згоди.
  • Працевлаштовує вас, але не дотримується погоджених умов праці чи фінансової домовленості.

 

  1. МІНІМІЗУЙТЕ РИЗИКИ

В будь-який час

  • Намагайтеся не залишатися на самоті, залишайтеся і рухайтеся в компанії інших.
  • Не довіряйте свої важливі документи нікому, крім уповноважених осіб – поліції, прикордонників, посольств, консульств – які мають відповідні посвідчення особи.
  • Завантажте мобільний додаток DIIA на свій смартфон, щоб отримати доступ до електронного паспорта, електронного водійського посвідчення, студентського квитка, закордонного паспорта.
  • Робіть копії важливих документів і розміщуйте їх окремо від оригіналів, зберігайте відскановані копії в електронній пошті або в хмарному сховищі.
  • Використовуйте лише офіційні джерела інформації. Багато країн створили спеціальні сайти/сторінки для українців та запустили гарячі лінії українською мовою.
  • Мати контактну інформацію посольства та консульства України в країнах транзиту та призначення. Якщо ви втратили паспорт за кордоном або його вилучили насильно, негайно зверніться до консульства України.

Під час подорожей

  • Під час подорожі зберіть якомога більше інформації про те, з ким ви подорожуєте, яким маршрутом ви будете їхати, транспортним засобом, на якому ви будете подорожувати, пункт пропуску та адресу, де ви будете зупинятися, а також про всіх інших, хто також може бути там. Поділіться усією цією інформацією зі своїми друзями чи родичами.
  • Не приймайте небажані пропозиції транспортування від будь-яких осіб, які не працюють на офіційних посадах.
  • Перевірте документи, що засвідчують особу особи, з якою ви плануєте подорожувати. Ніколи не сідайте в транспортний засіб поодинці і намагайтеся подорожувати в групі.
  • Переконайтеся, що ваш мобільний телефон заряджений.
  • Якщо можливо, візьміть із собою готівку, оскільки ваші кредитні або банківські картки можуть не працювати в інших країнах.

Коли ти приїдеш

  • Не приймайте рішень і не погоджуйтеся на пропозиції від незнайомців поспішно, під тиском або в стані виснаження після тривалої поїздки.
  • Усвідомте, що після перетину кордону ви в безпеці, а ваше завдання – спокійно та виважено планувати подальші кроки. Скористайтеся офіційною допомогою та місцями для проживання, щоб трохи відпочити, перш ніж розглядати наступні кроки.
  • Підтримуйте зв’язок з рідними, негайно повідомляйте їм про будь-які зміни свого місця проживання, куди і з ким ви збираєтеся. Домовтеся зі своєю родиною про «кодове слово», яке повідомить їм, чи ви в небезпеці.
  • Не приймайте небажані пропозиції грошей, їжі, транспорту, роботи від будь-яких осіб, які не працюють на офіційній посаді.
  • У багатьох країнах зараз реєструють людей, які пропонують транспорт чи житло для українців – зв’яжіться з чиновниками чи уповноваженими волонтерами, щоб перевірити людину, яка пропонує вам такі послуги.
  • Будьте обережні з пропозиціями, які виглядають занадто добре, щоб бути правдою (наприклад, жити на віллі біля моря або отримувати високу зарплату за некваліфіковану роботу). Не соромтеся консультуватися та інформувати державних службовців та волонтерів про такі випадки.
  • Торгівці людьми використовують соціальні медіа, щоб орієнтуватися на потенційних жертв, пропонуючи житло чи іншу допомогу. Будьте обережні з окремими людьми та попросіть показати посвідчення особи, якщо ви не впевнені, навіть щодо волонтерів.
  • Майте на увазі, що в багатьох приймаючих країнах система допомоги все ще розвивається, тому після задоволення ваших першочергових потреб, можливо, доведеться почекати з подальшими кроками.
  • Перевірити офіційну інформацію та обговорити статуси тимчасового захисту ( https://eu-solidarity-ukraine.ec.europa.eu/information-people-fleeing-war-ukraine_en ), біженці або шукачі притулку за кордоном ВИКЛЮЧНО з уповноваженими / офіційними представниками країни, в якій ви перебуваєте, з перекладачем, який вам буде наданий.
  • Інформація зарубіжних країн про надання захисту українцям змінюється дуже швидко; перевіряйте інформацію ТІЛЬКИ на офіційному веб-сайті уряду країни, куди ви збираєтесь.
  1. ОТРИМАТИ ДОПОМОГУ

Якщо до вас звернулася особа, яка пропонує вам підтримку, зокрема житло чи працевлаштування, знайдіть час, щоб поставити запитання та ретельно перевірте інформацію, перш ніж приймати рішення. Не змушуйте себе швидко реагувати, оскільки злочинці можуть дезорієнтувати своїх жертв і потрапити в пастку.

Розглядаючи пропозицію, подумайте про консультації з органами влади чи неурядовими організаціями, зокрема з гарячими лініями проти торгівлі людьми. Професіонали там знають про моделі, які використовують торговці людьми в країні, і їхні поради можуть допомогти вам прийняти більш обґрунтоване рішення.

Якщо ви стали мішенню торговця людьми або ризикуєте стати мішенню, і ви перебуваєте в громадському місці, постарайтеся виключити себе з цієї ситуації. Якщо поруч з вами є правоохоронні органи чи інша посадова особа, спробуйте подати їм сигнал.

Якщо вам загрожує небезпека і ви маєте доступ до телефону, зателефонуйте до місцевої екстреної служби, поліції, на гарячу лінію з питань торгівлі людьми в країні перебування або до посольства України в країні.

 

! З питань протидії торгівлі людьми Ви можете звернутися на обласну «Лінію довіри» з питань запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми та дискримінації за ознакою статі - 0 800 75 04 75.

 

Публікація здійснена за матеріалами, підготовленими ОБСЄ у співпраці з Thomson Reuters.

Корисна контактна інформація з питань протидії торгівлі людьми:

 https://www.helpforukrainians.info/