Директор Департаменту соціальної та молодіжної політики Світлана Ярмоленко на запрошення громадської організації «Платформа соціального розвитку «SetUp» взяла участь у Форумі громадських організацій «Діалог+», який відбувся 12 жовтня 2022 року.

Під час панельної дискусії на тему: «Виклики та перспективи соціальної, культурної та економічної інтеграції ВПО у Вінницькій області», Світлана Ярмоленко розповіла про напрямки роботи Департаменту щодо інтеграції внутрішньо переміщених осіб в суспільство Вінниччини та зауважила, що з перших днів повномасштабного вторгнення російської федерації Вінницька область стала транзитною та почала здійснювати розміщення внутрішньо переміщених осіб, переважна більшість яких рухалася до області з напрямків Білої Церкви та Умані.

З 24 лютого по 11 березня щодня транзитом приймалося близько 15 тис осіб. Тому, щоб розвантажити обласний центр та не концентрувати велику кількість внутрішньо переміщених осіб у місті Вінниця, роботу з розміщенням було організовано таким чином, щоб розселяти людей у тих громадах,  які знаходяться найближче до маршруту їх руху. На сьогодні найбільша кількість ВПО проживає в Погребищенській та Оратівській територіальних громадах.

Статус внутрішньо переміщеної особи отримали 182 010 осіб. У приватному секторі проживає 177 575 осіб, що становить 97,6 % від загальної кількості переселенців. Прихисток на території нашої області знайшли також 1018 осіб з інвалідністю та осіб похилого віку з Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Харківської, Київської, Миколаївської, Херсонської областей. Їх було прийнято до закладів та установ області.

Задля забезпечення населення гуманітарною допомогою було створено обласний гуманітарний склад, яким отримано 2 445 палет гуманітарної допомоги – продукти харчування, засоби гігієни, ковдри, подушки, одяг та взуття. Відповідно до потреб гуманітарну допомогу передано для ВПО області, для потреб ЗСУ, постраждалим регіонам, для потреб сімей загиблих військовослужбовців.

Аби переселенці не були прямо чи опосередковано виключені із суспільства та мали можливість реалізувати в Україні свій потенціал, зростає необхідність звернути увагу на соціально-психологічну адаптацію та інтеграцію внутрішньо переміщених осіб.

Так, Департаментом було організовано перегляди фільмів в одному із колективних центрів поселення ВПО з подальшим обговоренням з психологом.

До Міжнародного Дня молоді, молодих переселенців було запрошено до участі у Форумі «Українська молодь вражає».

За підтримки міжнародної організації «АКТЕД» організовано чотири міні-феста «Будь молодим – живи активно!». У програмі фестів були змагання з боулінгу, командотворення, перегляд фільму. Участь у заходах взяли понад 160 осіб – молодь Вінниччини та переселенці з Донецької, Луганської, Запорізької, Миколаївської, Херсонської областей, які зараз проживають у Вінницькій, Калинівській, Жмеринській, Лука-Мелешківській, Сутисківській громадах.

Ще одним інтеграційним заходом для молоді ВПО став сплав Воробіївськими  порогами «Let’s go raft», участь у якому взяли молоді люди з Вінницької області та переселенці з Харківської та Миколаївської областей.

Переконані, що спільні заходи допомогають молодим переселенцям налагодити нові соціальні зв'язки, знайти нових друзів та провести час з користю для психологічного та фізичного здоров'я.