3 грудня 2022 року фахівці Департаменту соціальної та молодіжної політики взяли участь у форумі «Філософія спроможності», який організовано Міністерством соціальної політики України до Міжнародного дня людей з інвалідністю. Захід проходив в межах ініціативи Першої Леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» за підтримки ПРООН, Уряду Південної Кореї, Уряду Німеччини та в рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Форум «Філософія спроможності» став майданчиком для формування спільного бачення безбар'єрного середовища в Україні та інформування про нові державні політики, пов'язані з працевлаштуванням, реабілітацією, наданням соціальних послуг та сервісів для людей з інвалідністю та їх сімей, впровадженням цифрових технологій для відновлення та професійної реалізації людей з урахуванням їх потреб, зумовлених інвалідністю.

Під час Форуму розглядались надзвичайно важливі теми для створення безбар’єрного середовища та умов для реалізації всіх людей, без огляду на статуси. Зокрема, піднімалось питання щодо необхідності надання якісних та своєчасних соціальних послуг, які допомагають подолати виклики пов’язані з обмеженням функціонування, як людям з інвалідністю так і їхнім родинам.