На сьогодні питання щодо розміщення ВПО залишається актуальним.

25 квітня 2023 року, в рамках проєкту Бюро з гуманітарної допомоги (BHА) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що виконується Міжнародною гуманітарною організацією "Acted" спільно з Департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, був проведений тренінг для керівників місць компактного проживання ВПО на тему «Менеджмент місць компактного проживання для внутрішньо переміщених осіб».

Вінниччина з перших днів повномасштабного вторгнення стала транзитною для внутрішньо переміщених осіб. Щодня Вінницька область приймала близько 15 тисяч переселенців. Лише офіційно область розмістила понад півмільйона біженців, які транзитом пересувалися до інших областей. Це була титанічна робота. Уся система соціального захисту Вінниччини працювала на межі можливостей, проте впорались із викликом часу.

Нинішні виклики дещо інші. Під час війни необхідно подбати, щоб кожна бюджетна гривня використовувалась максимально ефективно.

Перший заступник Начальника ОВА Наталя Заболотна подякувала кожному керівникові МКП та кожній громаді, які з початку війни цілодобово працювали над розміщенням ВПО, були на зв’язку 24/7 та намагались створити комфортні умови перебування вимушених переселенців.

Місця компактного проживання - один із варіантів забезпечення житла для цієї категорії людей. На сьогодні в області функціонує 93 колективних центри проживання ВПО, керівники яких вже мають вагомий досвід управління такими закладами. Разом з тим, додаткові знання у цій галузі ніколи не бувають зайвими.

Керівники МКП мали можливість:

  • дізнатися більше про життєві цикли колективного центру для ВПО;
  • ознайомитися з аналізом законодавства, що регулює МКП для ВПО;
  • взяти участь у груповому тренінгу з психологом.

«За допомогою таких заходів ми можемо створити безпечні та належні умови для проживання внутрішньо переміщених осіб в регіоні та забезпечити їм доступ до необхідних ресурсів для розвитку та самореалізації», - підкреслила Наталя Заболотна.