На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2021 року №883-р, в області здійснюється реалізація заходів щодо створення умов доступності транспорту та об’єктів транспортної інфраструктури для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Транспортна інфраструктура забезпечує потреби регіону в пасажирських та вантажних перевезеннях. Послуги з перевезення пасажирів автобусами надають більше 100 суб’єктів господарювання, які використовують близько 1,5 тис. автобусів.

На автобусних маршрутах загального користування Вінницької області працює 110 автобусів пристосованих для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями, з них 77 у м. Вінниці.

Станом на сьогодні в КП «Вінницька транспортна компанія» експлуатується 77 автобусів, 59 тролейбусів та 9 модернізованих трамваїв пристосованих для перевезення пасажирів з інвалідністю.

В області функціонує 437 внутрішньообласних міжміських і приміських маршрутів, 575 приміських маршрутів, які не виходять за межі території району, та близько 100 міських маршрутів.

У відповідності до ДБН В.2.3-4:2015 «Автомобільні дороги. Будівництво. Проєктування», ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд», з врахуванням вимог інших чинних будівельних норм та стандартів проводиться влаштування понижених бордюрів та тактильної плитки на посадкових майданчиках автобусних зупинок, поширення тротуарного простору.