Сьогодні, 2 серпня, на базі ТОВ «Ольга», що в селі Стадниця Вінницького району, відбувся науково-виробничий семінар «Французький День поля на Вінниччині».
Основна мета заходу – ознайомлення з новинками селекції провідних компаній світу, інноваційними технологіями у захисті рослин та грунтообробною технікою від світових лідерів. За участю практиків та науковців було визначено коло проблем, на які слід звернути увагу під час жнивної кампанії. Учасники семінару мали змогу ознайомитись, завдяки чому стає можливим отримання стабільно високих врожаїв сільськогосподарських культур.
Як вчасно і без втрат зібрати врожай в надзвичайно складних умовах поточного сезону показували та розказували господарі семінару – фахівці одного із кращих підприємств області – ТОВ «Ольга».
«Сезон 2019 для аграріїв виявився дуже непростим і неоднозначним. Погодні умови на переважній частині області були вкрай складними для своєчасного проведення посіву та, особливо, догляду за рослинами. В структурі 2019 зернові культури становили 54,2 % площ, технічні – 30,1 %, картопля та овочі – 8,2 %, кормові культури – 7,4 % із загальної площі 1623,8 тис. га. Площа зернових та зернобобових культур, включаючи кукурудзу, по всіх категоріях господарств склала 880,6 тис. га, що на 22,1 тис. га більше 2018 року. Це найвищий показник за всі роки. Позитивним моментом стало зменшення площ під соняшником. Минулоріч господарства засіяли 260 тисяч, в поточному році 246 тис. га», – повідомив директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Микола Ткачук.
Він також зазначив, що в цілому по області до збирання підлягає 450,4 тис. га. ранньої групи зернових культур, з яких пшениці – 332,8 тис. га, ячменю – 108,4 тис. га, гороху – 7,0 тис. га, жита – 1,5 тис. га, вівса – 0,8 тис. га. Крім того, площа збирання ріпаку становить 79,4 тис. га.
Відтак, станом на 02.08.19 року по всіх категоріях господарств обмолочено понад 83 % площ ранньої групи зернових та зернобобових культур. Намолочено понад 2 млн. тонн зерна. Середня урожайність складає 53,4 ц/га, що на 4.4 ц/га більше за аналогічний період минулого року.
«За прогнозами фахівців, урожайність культур ранньої групи буде дещо вищою за минулорічну, що підтверджується і оперативними даними. Виробництво ранніх зернових очікуємо на рівні 2,4 млн. тонн, що на 200 тисяч тонн більше за аналогічний період минулого року», – зазначив посадовець.
Як зауважив Микола Ткачук, за попередніми оперативними даними, Вінниччина ввійде до трійки кращих областей по урожайності ранньої групи зернових.
Він також зазначив, що в області працюють 77 хлібоприймальних підприємства загальною ємністю 2997 тис. тонн. На них задіяно 125 зерносушарок та зерносушильних комплексів загальною продуктивністю 90 тис. тонн за добу, на кожному із яких працюють сучасні лабораторії, що здійснюють аналіз показників кожної партії зерна, яка надходить на елеватор.
Директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, повідомив, що з 10 червня 2019 року в Україні введено в дію стандарт ДСТУ 3768:2019 "Пшениця. Технічні умови". Одночасно скасовується стандарт ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови». Відтак, скориговано окремі показники якості, зміна яких дозволила привести стандарт у відповідність до міжнародних вимог до продовольчого зерна. Серед основних змін – скорочення загальної кількості класів зерна пшениці м’якої. Загалом є чотири класи, з яких три призначаються для використання на продовольчі потреби, один – на непродовольчі цілі, а також для торгівлі (експорту). Зерно, яке не відповідає жодному класу, визначається як нестандартне з можливістю доведення до кращих категорії за допомогою відповідних технологій підробітку. Також у новому стандарті змінилось визначення класоутворюючих показників та параметрів якості зерна.
«Саме зараз на ринку відбуваються активні продажі продовольчої пшениці та фуражу. Згідно з європейськими стандартами якості, за попередніми даними рівень протеїну в пшениці врожаю цього року становить 12,05% проти 11,89 % у врожаї 2018. Важливим індикатором якості зерна є співвідношення продовольчого та фуражного зерна. Після останніх опадів частка продовольчої пшениці складає в межах 60 %, фуражної – відповідно 40%», – констатував Микола Ткачук.
« Потреба в насінні озимих зернових під урожай 2020 по сільськогосподарських підприємствах становить 75,7 тис. тонн, з яких 69,3 тис. тонн це пшениця. Зараз закінчується обмолот зернових, в тому числі і озимих. Зерно, призначене на насіння після обмолоту має визріти, пройти доробку, а вже потім стати насіннєвим матеріалом. Департамент володіє інформацією про зареєстровані на території області насінгоспи та сортовий склад насіння і може, за потреби, надати необхідну інформацію та консультативну допомогу сільгоспвиробникам», – наголосив посадовець, побажавши аграріям сприятливих погодних умов для успішного проведення збиральних робіт.
В рамках семінару відбулися польові презентації гібридів, повністю адаптованих до умов вирощування в Україні. Крім цього, аграрії Вінниччини мали змогу стати глядачами шоу техніки в роботі та взяти участь у тест-драйві.