На виконання доручення Прем’єр-міністра України та за результатами селекторної наради членів Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій із головами обласних та Київської міської державної адміністрації від 20 червня 2020 року спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проводиться щоденний моніторинг дотримання суб’єктами господарювання вимог тимчасових рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України щодо профілактики COVID-19.
З 25 листопада по 01 грудня 2020 року проведено 2415 моніторингових обстежень суб’єктів господарювання різних форм власності з питань дотримання вимог постанов Головного державного санітарного лікаря України з профілактики поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19.
З них:
- закладів громадського харчування – 312, з них з порушеннями - 22, складено протоколів – 8, направлено приписів щодо усунення недоліків – 11, інформовано органи влади – 4;
- закладів торгівлі продовольчими товарами – 1162, з них з порушеннями – 192, складено протоколів – 100, направлено приписів щодо усунення недоліків – 83, інформовано органи влади – 43, інформовано правоохоронні органи - 3;
- закладів торгівлі непродовольчими товарами – 580, з них з порушеннями – 57, складено протоколів – 10, направлено приписів щодо усунення недоліків – 30, інформовано органи влади - 14, інформовано правоохоронні органи - 2;
- агропродовольчих ринків - 130, з них порушеннями - 52, складено протоколів – 43, направлено приписів щодо усунення недоліків – 15, інформовано органи влади – 10, інформовано правоохоронні органи – 3.
З метою висвітлення процесу та результатів перевірок суб’єктів господарювання, спеціалістами проведено 7 перевірок із залученням засобів масової інформації.
Впродовж листопада 2020 року охоплено перевірками 9849 об’єктів, порушення виявлялись на 1634 з них (16,6 %).
Найбільше порушень зареєстровано в ході перевірок:
- на агропродовольчих ринках – 44 % (проведено перевірок 518, виявлено порушень 230);
- на об’єктах торгівлі продовольчими товарами - 18 % (проведено перевірок 4383, виявлено порушень 780);
- на об’єктах торгівлі непродовольчими товарами - 14 % (проведено перевірок 2688, виявлено порушень 388);
- у закладах громадського харчування – 11 % (проведено перевірок 1547, виявлено порушень 169).
За виявлені порушення в минулому місяці притягнуто до адміністративної відповідальності 927 осіб, направлено 655 приписів щодо усунення недоліків, підготовлено 335 листів в органи влади та 57 в Національну поліцію.
В ході обстежень найчастіше виявляються такі основні порушення протиепідемічних вимог:
- відсутність ЗІЗ у працівників чи у відвідувачів;
- недостатня кількість дезінфікуючих засобів або взагалі їх відсутність;
- недотримання правил особистої гігієни, відсутність встановлених дозаторів з антисептиками в загальнодоступних місцях;
- недотримання соціальної дистанції;
- нехтування вимогами щодо проведення температурного скринінгу працівникам перед початком робочої зміни.