Налаштування відображення

Розмір шрифту:
Колір сайту:
Зображення

Параметри

Днями до Дня психічного здоров’я, на базі просторів «Дбаю про себе» у Бершадській та Жмеринській територіальних громадах, відбулися тренінги «Психічне здоров’я: турбота про себе та інших». Захід, організований в межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською, реалізований проєктом USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», став важливим кроком на шляху до зміцнення емоційної стійкості фахівців у сфері психосоціальної підтримки (ПЗПСП).

Метою тренінгу було допомогти фахівцям віднайти власні ресурси для самовідновлення, щоб вони могли ефективніше допомагати іншим, підтримувати населення громад, користувачів послуг.

Учасники – психологи, соціальні працівники, педагоги та медичні працівники – зібралися, щоб навчитися методам підтримки психічного здоров’я, які зможуть використовувати як для себе, так і у своїй професійній діяльності. У тренінгах прийняло участь більше 30 фахівців з громад.

Важливим аспектом тренінгу стало створення безпечного простору для обміну досвідом, емоціями та викликами, з якими щодня стикаються фахівці у повсякденній діяльності. Їх робота вимагає постійної уваги до інших, а тренінг допоміг учасникам зосередитися на власному добробуті. Основні теми заходу стосувалися стрес-менеджменту, саморегуляції, усвідомленого дихання та психоемоційної стійкості.

Регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Олена Бессараба, авторка тренінгу, поділилася своїми враженнями: «Цей тренінг покликаний нагадати фахівцям, наскільки важливо іноді зупинитися і звернути увагу на себе, свої почуття, емоції. Ми не можемо допомагати іншим, якщо не подбаємо про себе. Фахівці в громадах потребують підтримки, аби віднайти ресурси для допомоги усім мешканцям, не «вигоріти», як Прометеї, а стати джерелом відновлення життєстійкості».

Регіональна координаторка з психічного здоров’я проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», Аліна Кобець : «В рамках Дня психічного здоров’я, цьогоріч, ми організували тренінг для психоемоційного розвантаження фахівців на основі технік програми «Емоційного та фізичного відновлення» від Центру психосоматичної медицини (США) The Center for Mind-Body Medicine СМВМ. Ці техніки допомогли учасникам не тільки здобути нові навички, а й стали ще одним інструментом в скарбничці ресурсу та підтримки громад.»

Тренінги «Турбота про себе та інших» стали черговим важливим кроком у рамках ініціативи "Ти як?", яка спрямована на покращення ментального здоров’я в українському суспільстві. Важливо, що цей захід не лише допомагає індивідуально кожному учаснику, а й створює спільноти, здатні підтримувати одне одного, та діяти в рамках міжсекторальної співпраці, що покращує комунікацію в громадах.