Налаштування відображення

Розмір шрифту:
Колір сайту:
Зображення

Параметри

Жовтень — місяць, присвячений підвищенню обізнаності щодо раку молочних залоз. Це найпоширеніше онкологічне захворювання серед жінок. Щороку сотні тисяч жінок у всьому світі помирають через цю недугу.

Як зазначають у Департаменті охорони здоров’я та реабілітації ОВА,  у Вінницькій області з початку цього року вперше виявлено рак молочної залози у 396 жінок. Майже у кожної четвертої жінки хворобу діагностували у занедбаній стадії. 

Всього на обліку в Подільському регіональному онкоцентрі перебувають 7568 жінок з таким діагнозом.

Крім того, від початку 2024 року уже померло 98 жінок від раку молочної залози.

«На жаль, динаміка захворюваності зростає. В серпні Уряд схвалив Національну стратегію контролю злоякісних новоутворень, яка передбачає кілька важливих напрямів роботи. Зокрема, забезпечення первинної профілактики онкологічних захворювань та сприяння їх ранньому виявленню. Хочу зазначити, що на Вінниччині працює пересувний мамограф «Квітка». З початку цього року на ньому вже пройшли обстеження 4293 жінки, у 1116  – виявлено передраковий стан, а у 61 – рак молочної залози. Закликаю жінок: пройдіть профілактичний огляд. Він безкоштовний за електронним направленням. Це справді важливо, а інколи такі огляди й рятують життя». - наголосила директорка профільного департаменту ОВА Ольга Задорожна.

Протягом двох днів на учасників очікує насичена програма, зокрема, й трансляція проведення оперативних втручань прямо з операційної.