Зернові та зернобобові культури зібрано на площі 731 тис. га. Середня урожайність зернової групи становить 63,4 ц/га, що вище минулорічного показника. До збирання залишилось 46 тис. га. кукурудзи на зерно.
Слід зазначити, що урожайність культури також зросла: наразі вона становить 75,2 ц/га, що більше за показники минулого року.
Також завершено збирання цукрових буряків. Викопано 2 млн тонн цукрових коренів при урожайності 453,4 ц/га, що вище до минулорічного.
В області працюють усі цукрові заводи. Від початку виробничого сезону перероблено 1,6 млн тонн цукросировини та виготовлено 230 тис. тонн цукру.
Посів озимих зернових під урожай 2026 року проведено на площі 303 тис. га, озимого ріпаку - 110 тис. га.
Враховуючи оптимальні температури для росту та розвитку озимих культур, аграрії мали можливість провести пізній посів. У жовтні, а особливо в листопаді, спостерігалося аномальне тепло. Дощі, що пройшли у вересні та жовтні, дозволили рослинам досягти певних фаз розвитку, що сприятиме їхній перезимівлі.
Втім, як зазначають науковці, зимові ризики для сільгоспкультур нікуди не зникли. Особливо небезпечними є періоди тривалістю 5–7 днів із сильними морозами.
